XX3 Jazz Fest Sarajevo 2019

Jazz Fest Sarajevo nakon 22 godine treba pomoć kako bi organizirao XX3. izdanje festivala bez programskih i produkcijskih kompromisa i kako bi sačuvao nezavisnost na kulturnoj sceni.
3. decembra započela je crowdfunding kampanja čiji je cilj prikupiti sredstva koja nedostaju za XX3. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2019. Donacije možete dati na stranici Indiegogo. Možete izabrati jednu od nagrada ili donirati iznos koji želite odabirom opcije BACK IT.

21

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon opsade počele su pripreme međunarodnog muzičkog festivala a već u ljeto 1997. godine, prvi Jazz Fest se desio Sarajevu. Dvije decenije kasnije, Jazz Fest Sarajevo je najstariji muzički festival u Bosni i Hercegovini i po općoj ocjeni jedan od najznačanijih međunarodnih kulturnih događaja u zemlji. Jazz Fest Sarajevo već godinama postavlja standarde kada su u pitanju produkcija i program.Iako u svom nazivu ima odrednicu jazz, Jazz Fest Sarajevo promovira različite muzike bez obzira na žanr, porijeklo ili socijalni background; promovira ideju različitog i drugačijeg, ideju muzike neovisno o žanru kojem pripada.
Jazz Fest Sarajevo je jedna od nekolicine kulturnih organizacija u Bosni i Hercegovini koje su uspjele sačuvati političku nezavisnost i ne biti platformom za političku promociju.
Uprkos navedenom, najteže godine za Jazz Fest Sarajevo počinju u decembru 2015. godine zahvaljujući politički motivirani odlukama i retroaktivnom ukidanju sredstava, nakon uspješno održanog 19. izdanja festivala.

22 jazz

“Od tada se suočavamo sa poteškoćama koje ozbiljno prijete budućnosti festivala, ali odlučujemo napraviti 20., 21. i 22. festival.
Posljednja tri festivala u imenu imaju XX – dvije nepoznanice predstavljaju nepoznanicu kada je u pitanju finansiranje i nepoznanicu kada su u pitanju prostori u kojima će se festival održavati, s obzirom na ozbiljan infrastrukturni problem u Bosni i Hercegovini – u Sarajevu u proteklih 25 godina nije napravljen niti jedan prostor za muziku a prostori pogodni za koncertne sadržaje u pravilu su dati na upravljanje nedovoljno stručnim licima.
Nakon 22 godine rada, više ne računamo na političare koji su uzrokovali ovakvu situaciju da stvari učine boljim, ali možemo računati na sebe i na našu publiku, muzičare i ljude koji vjeruju u moć dobre muzike naspram moći loše politike. Zato, trebamo vašu pomoć. Svake godine festivalske programe čine ne samo koncerti već i prateći programi uključujući i programe za djecu.
Sva sredstva prikupljena u kampanji bit će utrošena na koncertne programe 23. Jazz Festa Sarajevo 2019.”, poručuju orgnizatori.

Share