Šesto izdanje KaLibar bestiVala

Šesto izdanje KaLibar bestiVala, zadarskog festivala književnosti i kulture, donosi tri dana književnih i umjetničkih programa. Festival će se održati od 27. do 29. septembra u Sv. Dominiku (uz Kazalište lutaka Zadar), te u Indie bar&caffeu (Federica Grisogona 6).
I ove godine u program festival je uvrštena dodjela nagrade Post scriptum, jedina svjetska nagrada za književnost na društvenim mrežama. Uz prošlogodišnjeg dobitnika Bojana Krištofića, čija će knjiga „Makroorganizmi“ biti predstavljena na festivalu, publika će imati priliku upoznati i ovogodišnjeg dobitnika Mladena Blaževića.

Poseban dio programa festivala posvećen je sjećanju na Predraga Lucića, hrvatskog pjesnika, satiričara, prijatelja i svojedobnog sudionika KaLibar bestiVala, koji nas je napustio ove godine. Osim programa „Hommage Predragu Luciću“ u kojem će sudjelovati beogradski pjesnik i satiričar Tomislav Marković, bit će prikazan i film „Viva Ludež“ o Feral Tribuneu, a bit će upriličen i razgovor s autorima filma, Marinom Baničević i Sašom Stanićem.

Festival se otvara u četvrtak u 18:00 sati izložbom ilustracija Strašnih žena u Indie bar&caffeu. „Strašne žene“ je zabavna, edukativna i dinamična društvena igra koja igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti. Igra traje 20 minuta i igra je 2 do 6 igrača, pa će uz predstavljanje igre biti održan i turnir. Predstavljanje i turnir održat će se treći dan festivala.
Špilu strašnih žena koje su zadužile civilizaciju pridružit će se i nova karta, izrađena posebno za ovu prigodu, karta strašne žene, spisateljice i prijateljice festivala, Daše Drndić.
Poslije turnira, nastavlja se književni program sa strašnim ženama književnicama: banjalučkom književnicom i rođenom Zadrankom, dobitnicom nagrade EU za književnost, Tanjom Stupar–Trifunović, zadarskom pjesnikinjom i dobitnicom nagrade „Goran za mlade pjesnike“ Martinom Vidaić, koja će predstaviti novu zbirku, „Mehanika peluda“, i majstoricom kratke priče i najpoznatijom hrvatskom storytellericom Tanjom Mravak, čija će aktualna zbirka priča – „Naša žena“ – biti predstavljena.

Festival obiluje i vrhunskim književnim programom, pa će se tako u programu festivala gostovati i Miljenko Jergović, Tomislav Brlek. Bojan Krištofić i Nataša Kadin predstavit će „Crtice s otoka: društveno-umjetnički projekt“ nastao ovoga ljeta na Silbi, Nikola Leskovar aktualni je dobitnik nagrade „Prozak“ za mlade autore, a Lidija Deduš pjesnikinja koja će predstaviti svoju hvaljenu zbirku „Apatridi i ostale čudne ličnosti“. Nikola i Lidija predstavit će i udrugu Katapult koju posjetitelji KaLibra poznaju iz doba kad je ta udruga djelovala u Rijeci promičući književnost među mladima, a danas djeluje u Varaždinu i mjera je budućnosti KaLibar bestiVala.

Kalibarbestival program

Share