Dino Šaran

Dino Šaran: Angažman je prirodna potreba

Kako legenda kaže ‘Letu štuke’ su sredinom osamdesetih bili sarajevski demo band koji se nakon dva desetljeća ponovno reaktivira uz pomoć frontmena Dine Šarana i vrsnog bubnjara i producenta Đanija Pervana. 2005. godine objavljuju album po nazivu benda ‘Letu štuke’, da bi 2008. godine objavili album ‘Proteini i ugljikohidrati’, a 2011. godine je objavljen album ‘Brojevi računa’. Dino piše pjesme i za druge autore, radio je i na muzici za film Namika Kabila ‘Minute’, i jedan je najdarovitijih autora u regionu. Astronaut je susret sa Dinom iskoristio za kratki razgovor.

astronaut: Letu štuke su, sad već dugo, na pauzi. Objavili ste singl ‘Padaj’, kada možemo očekivati album?

Šaran: Uskoro. Radimo na novim pjesmama.

astronaut: Važite za angažiran band ?

Šaran: Previše je sranja okolo. Angažman je prirodna potreba.

astronaut: U razgovoru sa Basheskijom rekao mi je da je šteta što se ne pridaje značaj izučavanju uticaju muzike na mentalitet ljudi, šta Vi mislite o tome?

Šaran: Znam da postoje agencije za istraživanje tržišta. Ekonomski opravdano. Mentalitet je bojim se u tom paketu . Manje više svaki. I muzika je u tom paketu ali mnogo manje. Svi hoće brzu lovu jer ovdje kapitalizam mutira u feudalizam. Kolektivna podsvjest to prepoznaje i strah je opšte mjesto.

astronaut: Kako se oduprjeti naletu šunda i konzumerizma i ostati dosljedan sebi i svojim stavovima ,svjedoci smo da mnogi bendovi pjevaju protiv toga a zapravo to dobro unovče?

Šaran: E to je pravo izbora na djelu. Sam biraš hoćeš li biti dio nekritičke mase ili misliti svojom glavom i stvarati širu sliku. Stvari nikad nisu crno bijele. Ako samo želiš zabavu i po svaku cijenu izbjegavaš konflikt sa osrednjošću onda je u redu da nekog plaćaš za to. Nisi prevaren.

astronaut: Sarađivao si sa mnogim bendovima, ono sto bi me veselilo je da vidim saradnju braće Šaran, poznato mi je da ste u ratu imali neki zajednički snimljeni materijal?

Šaran: Mi često sviramo skupa za svoju dušu. Bit će i to.

astronaut: Da li se slažeš da mediji pod uticajem politike puštaju šund da bi zadovoljili svoje glasačko tijelo, pod krilaticom Hljeba i igara?

Šaran: To je samo dio istine ali i općepoznata činjenica. Već sam termin „glasačko tijelo“ dovodi birače u ponižavajuću poziciju. Birač bira kurcu jer alternative nema. Pravo glasa je temeljna laž moderne demokratije.

astronaut: Kuda vodi svijet koji je suštinu zamjenio za formu?

Šaran: U imploziju.

astronaut: Možeš li nam za kraj reći šta si slušao tokom odrastanja, koji te je band ili eventualno album obilježio na bilo koji način i šta sada slušaš?

Šaran: Slušao sam svašta ali nisam skrnavio estetiku. Sad slušam svašta. Trenutno novi Prodigy.

Share