above

MAD SEASON: Long gone day

30. januaru 2015. godine, dvadeset godina od objavljivanja albuma ‘Above’, preživjeli članovi Mad Season, Mike McCready i Barrett Martin, održali su koncert u Seattleu, uz pratnju Chrisa Cornella (Soundgarden), te članova Pearl Jam Matta Camerona, Stone Gossarda, Jeffa Amenta (Pearl Jam) i Duff McKagana (Guns N'Roses), a sve uz pratnju simfonijskog orkestar iz Seattlea. Snimak koncerta je objavljen krajem avgusta pod nazivom Mad Season And Seattle Symphony – Sonic Evolution.  Koncert  je svojevrsna oda za pokojne Layne Staleya i Johna Baker Saundersa koji su svirali na orginalnom albumu davne 1995. Album ‘Above’ je tada, nakon burne godine na grunge sceni i smrti Kurta Cobaina, označavao određenu prekretnicu među ljudima koji su tu scenu činili, a album je preispitivao dotadašnji način života nekih od njih.

Samo okupljanje teklo je tako što se Mike McCready (Pearl jam) na rehibilitaciji susreo sa sa John Baker Saundersom. Nakon povratka u  Seattle, oni formiraju bend sa  Barrett Martinom (Screaming Trees). Ovaj trio počinje sa probama, a McCready u band dovodi Layne Staleya (Alice in Chains). Album su snimili u rekordnih 7 dana, a Staley je izjavi da je rad na albumu za njega nije prestavljao rock nego“ duhovnu misiju“. Staley je autor svih tekstova i omota albuma. Na albumu je gostovao i Mark Lanegan.

Album je  predstavljao određeni odmak od grungea i stvoren je pod raznim žanrovskim uticajima, od jazza i progresivni rocka, do klasicnog rocka i bluesa, a njegovu posebnost su činile saksofonske dionice Skerika. ‘Above’ je reizdat 2013. godine, a i danas, dvadeset godina od njihovog stvaranja pjesme zvuče svježe i energično, i bez zadrške mogu reći  da je ovaj superbend snimio materijal koji ide na listu mojih top 10 albuma svih vremena.

Šteta što se Layne nije uspio osloboditi svojih demona iz boce i igle, pa da nam i nakon 20. godina pjeva ‘Wake Up’, koju je ovom prilikom upečatljivo otpjevala Kim Virant, dok je ostale pjesme izveo Chris Cornell.  Mislio sam da će me album me uhvatiti na nostalgij, ali stari grungeri su se uz simfonijski orkestar pokazali boljima od toga, i od nečeg sasvim poznatog kreirali novi svemir.

Share

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *