Machina

[machina]: Prva i posljednja linija fronta slobode

Tuzla je grad koji je podario mnoge dobre muzičare, dvojica koji su mi do sada bili nepoznanica su Tony Mahagony i Edward Vulgarius. Do 1994. ova dvojica muzičara su djelovala u različitim bandovima, Mahagony je prvobitno bio dio Parricide/Perryside, a Vulgarius Remembrance-a. Sudbina ih je krajem 1994. godine odvela u Leipzig. Od 1996. godine djeluju kao dvojac pod nazivom Skandal i izdaju četiri kasete, ali za našu priču ključna je  2004. godina, kad nastaje eksperimentalni projekat Machine. Njihov prvi album ‘Sad ili Nikad’ govori o čovjeku, kako sami kažu „Čovjek, individua koja se kroz Diktaturu Kolektiva sve više odvaja od svega što je čini individuom.Od svog postanka čovjek apsorbira dez/informacije: Neke od njih filtrira kao činjenice , bez dokaza za „istinitosti“ istih. Znači, sve što čovjek drži za „istinu“ je moguća dogma, koja postaje „istina“ ako je prihvati većina. Čovjek ili individua je ništa drugo nego splet neprovjerenih informacija, koje kroz kvantitet recipienata, a ne kroz kvalitet informacije, postaje „istina“. Ali za razliku od diletantnog revolucionarizma kolektiva album ‘Sad ili Nikad’ ne daje Instant – Odgovore za razvoj individue niti je priručnik za menagment svijesti.“

A sve to u 16 pjesama koje su izašle te iste 2004. godine.

Drugi album pod nazivom ‘Drugi’ objavljuju 2007. godine. Na albumu se nalazi 27 pjesama, različitih muzičkih stilova i  karakterizira ga cinizam, sarkazam i filozofskih tekstovi. Za ‘Drugi’ su sami rekli kako su postali: „ Specijalna jedinica za odbranu rocka. Prva i posljednja linija fronta slobode. Vojni poziv rifom, regrutacija stihom, na barikade, djeco moja, da se brani rock.“ Tako je glasila poruka albuma ‘Drugi’.

Moje umijeće da jedanaest godina ne primjetim ovaj izvrsni band,  jer za ne primjetiti Machinu je potrebno umijeće, pogotovo jer godišnje izađe jedan ili nijedan album vrijedan pažnje, mnogo govori i o medijskoj slici, ali i novinarima općenito koji ne znaju prepoznati kvalitetu.

Singlovi koje izbaciše ove godine: ‘Bezdan’, Jevanđelje svetog Omera’, ‘Sahrana’, ‘Prozori džehenema’ ne ostadoše neprimjećeni zahvaljujući priljatelju, i nakon slušanja albuma ‘Drugi’ i ‘Sad ili Nikad’ nastade ljubav na prvo slušanje.  Nadam se da će i treći album nakon poduže stanke uskoro, mada mnogo ne brinem, imam toliko toga za nadoknaditi slušanjem prva dva albuma (kao i EP o Marini) koji su dati na besplatni download na službenoj stranici banda www.machineria.com.

Share

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *